Výhody travertínu

Kameň, ktorý spája nádherný design s praktickými vlastnosťami

Pri výbere dlažieb a obkladov do Vášho domova máte mnoho možností. No len prírodný kameň travertín v sebe spája to najlepšie zo všetkého. Dlažby a obklady z travertínu majú nádherný, originálny a hlavne nadčasový design. Je to prírodný kameň, teda životnosť je pri správnej pokládke takmer neobmedzená. Údržba travertínu je taktiež minimálna. Je univerzálne vhodný aj ako dlažba aj ako obklad. Taktiež je možné ho použiť v exteriéri aj interiéri. Ide teda o jedinečný materiál, ktorý sa teší obrovskej obľube u klientov, ktorí si ho môžu dovoliť.  Pripravili sme pre Vás zoznam 10 vlastností, ktorých kombináciou disponuje len prírodný kameň travertín.

PS – Fotografie nižšie sú reálne fotografie z nami realizovaných projektov. Všetky realizácie projektov z travertínov nájdete tu.

1. TRAVERTÍN JE PRODUKTOM PRÍRODY

Každý jeden kus dlažby alebo obkladu vyrobený z prírodného kameňa je originálny. Líši sa farbou, žilami iných hornín a pórmi, ktoré mu dávajú „punc jedinečnosti“.

Ak vás desí predstava rovnakého dizajnu, rozmerov a farby ako v tisíckach iných domácností, travertín je pre vás vhodnou voľbou. Zabudnite na umelé výrobky ľudskej činnosti ako napríklad keramické dlažby. Pouvažujte o návrate k nádhernému materiálu, ktorý vytvorila príroda.

2. NADČASOVOSŤ

Travertín je rovnako ako drevo prírodný materiál a tie sú jednoducho nadčasové. Boli používané v luxusných sídla v minulosti, sú používané v súčasnosti a istotne sa budú používať aj v budúcnosti.

Nadčasovosť však neplatí o umelo vytvorených materiáloch, ktoré môžu byť dnes „in“, no o desať rokov môžu byť absolútne nevkusné. Spomeňte si na rôznofarebné umelé dlažby používané a „in“ pred 15 rokmi (žlté, modré, červené, zelené). Čo je dnes „in“ o desať rokov sa Vám môže znechutiť a byť absolútne nevskusná voľba. Neriskujte a doprajte svojmu domovu nadčasový a prírodný materiál.

3. BEZKONKURENČNÁ ŽIVOTNOSŤ

Travertín je prírodný kameň, ktorý vznikol približne pred 1,5 miliónmi rokov. Jeho životnosť je teda po správnej pokládke a realizácií impregnácie prakticky neobmedzená. Správne ošetrený a položený kameň bude slúžiť mnohým generáciam.

Práve obmedzená životnosť, vyžadujúca pravidelná každoročná údržba a menšia farebná stálosť sú dôvody, prečo sa väčšina zaneprázdnených klientov rozhoduje pre exteriérové dlažby z travertínu namiesto aj keď nádherného ale „údržbu vyžadujúceho“ dreva. Preto si chcete terasu užívať, namiesto toho aby ste boli či už Vy alebo Vami zvolená firma jej otrokom – rozhodnite sa pre istotu v podobe prírodného kameňa.

4. MINIMÁLNA ÚDRŽBA

Na „ošetrenom travertíne“ (pod ošetrením rozumieme vrstvu impregnácie, ktorá odpudzuje vodu a iné tekutiny, odolá napr. červenému vínu na 48 hodín) sa neusadzuje vodný kameň ako na skle a nedrží sa na ňom prach ako na iných povrchoch.

Pre čistenie dlažieb a obkladov v interiéri Vám či Vašej upratovačke postačí čistá voda, prípadne zriedený koncentrát čistiaceho prostriedku na prírodný kameň. V exteriéri na terasy, príjazdové cesty či dlažby okolo bazénov postačia vysokotlakové čističe. Vrstvu impregnácie stačí obnoviť raz za 7 rokov.

5. Môžete naň stupiť bosým chodidlom a nepopálite sa

Už aj na Slovensku sú letné teploty okolo 35 stupňou celzia bežné a budú len stúpať. Ak sa pri tejto teplote pozabudnete a stupíte na tmavé podlahy bosým chodidlom Vy, či Vaše dieťa (ktoré namiesto toho aby utieklo bude na dlažbe stáť a plakať) veľmi nepríjemne sa popálite.

Ak sa rozhodnete pre travertín a necháte realizáciu pokládky na nás, môžete sa spoľahnúť, že sa na dlažbe z travertínu nepopálite. Práve akumulačná schopnosť travertínu a možnosť po ňom chodiť bosým chodidlom aj v najvyšších horúčavách je okrem životnosti a minimálnej údržby hlavným tromfom travertínu v porovnaní s inými materiálmi. Bonusom je, že cez deň naakumulované teplo sa podvečer z travertínovej dlažby príjemne uvoľňuje a zohreje Vám chodidlá pri grilovačke s priateľmi či pri posedení na terase s pohárikom vínka.

6. Travertín je protišmykový a mrazuvzdorný materiál

Vďaka miernej pórovitosti, ktorou je travertín výnimočný je dlažba z travertínu protišmyková. To oceníte najmä ak máte menšie neopatrné deti alebo žijete vo viacgeneračnej domácnosti spolu s rodičmi.

Vďaka tejto vlastnosti je travertín vhodný na použitie ako dlažba okolo bazéna, dlažba v kúpelni či vo wellness centre kde je vždy množstvo vody a riziko pošmyknutia najvyššie. Travertín je samozrejme mrazuvzdorný a teda použiteľný ako exteriérová dlažba, ktorá odolá poveternostným vplyvom v lete aj v zime.

7. Ideálny materiál „na“ podlahové kúrenie, ktorý sa dá „opraviť“

Travertín je lepším vodičom tepla ako keramická dlažba, alebo drevo.  Je preto ideálnou voľbou povrchového materiálu pri podlahovom vykurovaní z hľadiska rýchlosti prestupu tepla od kúrenia do miestnosti.

Zároveň travertínová dlažba nie je taká krehká ako keramická dlažba. Tvrdosť„gresovej“ keramickej dlažby je totiž vykúpená možnými puklinami pri tvrdom náraze, resp. pohybe podkladu ( čo spôsobuje jej krehkosť ). Travertínový kameň predstavuje homogénnejšiu hmotu, ktorá je tvrdá, ale zároveň nie je taká krehká a je teda odolnejšia voči puklinám.

 

No ak by náhodou k praskline či odbytiu kúsku travertínovej dlažby prišlo napríklad z titulu padnutia tažkého predmetu, je možné túto nehodu riešiť a chybu odstrániť.

Prípadnú prasklinu alebo odbytý časť dlaždice je pri travertíne možné opraviť čo pri umelých materiáloch bohužiaľ nie je možné. Oprava sa realizuje aplikáciou špeciálnej zmesi, ktorá sa aplikuje na poškodené miesto, vytvrdne a po 24 hodinách už nie je možné rozoznať v akom mieste bolo chybné miesto.

8. Nevsakuje tekutiny – môžete ho použiť v kúpeľni, wellness centre aj pri bazéne

Po aplikácií impregnácie travertín nevsakuje tekutiny. Vďaka tejto vlastnosti je teda vhodný a s obľubou používaný na miestach, kde je vody dostatok. Je teda s obľubou používaný či už v súkromných alebo komerčných wellness centrách, samozrejme v kúpeľniach ale aj ako dlažba okolo bazéna či dlažba v kuchyni. Impregnačná vrstva okrem toho, že je odolná voda je odolná aj iným tekutínám. Jej výrobca dokonca deklaruje odolnosť 48 hodín voči obliatku červeným vínom.

9. Individuálna kombinácia opracovania a výplne

Design travertínovej dlažby a obkladov sa výrazne mení v závislosti od farebnosti, opracovania povrchu, hrán a výplne pórov. Pórovitý povrch travertínu je možné vyplniť priesvitným ako i farebným epoxidom a následne vybrúsiť alebo vyleštiť. Prípadne sa póry nevypĺňajú ale len mierne omlelú malým kamienkami alebo sa nechajú „popáliť kyselinou“. Hrany dlažieb a obkladov môžu byť osekané, orezané alebo omleté. Možností ako opracovať kameň je veľmi veľa a radi Vám rozdiely osobne prestavíme a vysvetlíme.

Vďaka možnostiam stoviek kombinácií si tú vhodnú kombináciu pre Vás určite vyberiete aj Vy, tak ako to už urobilo viac ako 200 klientov, ktorým sme za posledných 14 rokov pomohli premeniť ich sen a predstavu o nádhernom domove na skutočnosť.

10. Férová cena zodpovedajúca vlastnostiam prírodného kameňa travertín

Ako ste si mohli prečítať vyššie, silnou stránkou travertínových dlažieb a obkladov je hlavne ich komplexnosť. Disponujú originálnou kombináciou vlasností, ktorými nedisponuje žiadny iný materiál. Ide o prírodný materiál, s minimálnou údržbou, maximálnou životnosťou. Každý jeden kus travertínovej dlažby je originál. Je možné ho použiť pod podlahové kúrenie ale aj ako dlažbu na terasu, kde sa nemusíte báť že si popálite chodidlo či sa pošmyknete. Už len pomyselnou čerešničkou na torte je cena travertínu.

Cena travertínovej dlažby a obkladov sa začína na cene 40€/m2 pri najnižšej kvalite, ktorej použitie ale veľmi neodporúčame, resp. je vhodná len do niektorých projektov. Taktiež s týmto materiálom ani nerealizujeme pokládky. Realizácie, ktoré vidíte v časti realizácie sú realizované prvou triedou a táto dlažba stojí v rozmedzí 65 – 80€/m2 s DPH. Samozrejme, ide o vyššiu cenu, no za ňu získavate tú najlepšiu kombináciu vyššie uvedených vlastností, ktorú nemajú ani drahšie drevené podlahy, ani WPC dlažby.